Zaplanuj najlepszy catering na event

A gdyby tak przyszło nam obsłużyć 8 tys. osób, dla których gotowałoby 80 kucharzy zarządzanych przez 10 mistrzów kuchni przy wsparciu 400 kelnerów i 150 osób personelu logistycznego? Catering na event to zawsze nie lada wyzwanie, nawet wtedy, gdy naszych eventowych gości jest znacznie mniej.

2017-06-28 10:59:55

Cateringowy prapoczątek to oczywiście rozmowa z klientem. – Rozpoczynamy przede wszystkim od szczegółowej analizy oczekiwań klienta. Dokładnie sprecyzowany cel, jaki przed eventem stawiają sami organizatorzy, pomaga nam w przygotowaniu odpowiedniej oprawy cateringowej. Za każdym razem dopasowujemy naszą ofertę do potrzeb klienta i jego realizacji. Musimy wiedzieć, czy catering ma stanowić główny przedmiot eventu, czyli być elementem artystycznym, czy ma raczej odgrywać rolę drugoplanową. Bardzo często spotykamy się jednak z realizacjami, podczas których catering ma pozostać na długo w pamięci uczestników i naszym zadaniem jest przygotowanie oryginalnego i nowoczesnego menu i podanie go w formie kulinarnego show. Oczywiście konieczna jest także analiza struktury gości oraz miejsca, w którym odbywa się event, szczególnie pod względem technicznym i logistycznym – tłumaczy Michał Kozak, dyrektor generalny MCC Mazurkas & Mazurkas Catering 360°. Podobnie uważa Eliza Kozica, Sales Director Concordia.– Istotne, aby już na etapie planowania eventu precyzyjnie rozpoznać potrzeby jego organizatora, najdokładniej zaplanować nie tylko menu w wersji dedykowanej tematowi spotkania, ale też obsługi i właściwej prezentacji.– Ważnym elementem jest sprecyzowanie oczekiwań gości, czy ma to być impreza krótka, czy raczej kilkugodzinny bankiet. Ważne jest określenie rodzaju gościa cateringowego, np. czy na imprezie będzie więcej kobiet czy mężczyzn. Przy mniejszych, bardziej spersonalizowanych przyjęciach warto dowiedzieć się, jakie są upodobania kulinarne gości oraz czy trzeba przygotować jakieś potrawy zgodnie z określoną dietą, np. bezglutenową czy wysokobiałkową – tłumaczy Mariusz Tkaczyk, specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Aby uzyskać dostęp do zasobów premium i naszego newslettera prasowego wpisz swój adres e-mail:

Zapisz się i zyskaj

- dedykowane zniżki na szkolenia i projekty branżowe
- najświeższe informacje z rynku podane w prostej i kompaktowej formie
- dostęp do najwartościowszych treści na www.eventmanagement.pl

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

ZNAJDŹ NAS: